Dette er matsvinn

Matsvinn er ikke det samme som matavfall. Noen deler av maten vår kan rett og slett ikke spises, slik som eggeskall og skallet av diverse frukt og grønnsaker.

Dette er matsvinn

Alt som egentlig kan spises av oss mennesker, men som blir kastet, kaller vi matsvinn. Det er mange grunner til at mat blir kastet – noe går ut på dato, noe kastes fordi det regnes som avfall selv om det kan spises (stilken på brokkoli, for eksempel), og noe er matrester som har stått for lenge. Alt dette kan vi gjøre noe med

Vi nordmenn kaster nesten 43 kilo mat hvert år, per person. Det meste av dette er middagsrester, men mye er også mat som ganske enkelt har gått ut på dato. Vi har vel alle funnet ting som er blitt glemt bakerst i kjøleskapet.

Det krever mye ressurser å produsere mat, alt fra å dyrke maten, bearbeide maten, pakke den og transportere den ut i butikkene. Derfor har matsvinn en stor innvirkning på hvor bærekraftig samfunnet vårt er. Kaster vi alle mindre mat, sparer vi enorme ressurser hvert år.